Skip Navigation
 

съвети

 

Продукти на Тисеранд за употреба при бременност

 

Това е най-дискутираната тема по отношение на ароматерапията и употребата на етеричните масла

 

1.  Кои от продуктите на Тисеранд не бива да бъдат използвани по време на бременност?

 

Препоръчваме ви да избягвате предварително смесени масажни масла, масла за вана, лосиони за тяло и масло за тяло по време на бременността тъй като разтворените етерични масла в тях са твърде силно концентрирани за употреба по време на бременност.

 

2.  Кои продукти на Тисеранд са безопасни за употреба?

 

Можете да употребявате нашите душ телове, пени за баня, сапуни, измивни гелове за тяло непрекъснато. Тъй като те не влизат в контакт с кожата за продължително време. Богатите на лавандула продукти са особено подходящи за употреба. Можете да използвате също така нашата серия от обикновени базови масла за да подхраните кожата си.

 

3.  Безопасна ли е употребата на етерични масла по време на бременност?

 

Пълно е със списъци по книгите относно етеричните масла, които не бива да употребявате; много от тях обаче се използват или само от професионални ароматерапевти или пък въобще не се използват в ароматерапията, но въпреки това са обозначени като опасни. Най-добре е да се концентрирате върху блендове и етерични масла които са полезни - вижте следващата точка.

 

4.  Ако искате да направите ароматерапевтичен бленд за приложение по време на бременност, как трябва да се направи и колко често може да се използва?

 

Първо - избягвайте употребата на каквито и да било етерични масла при масаж през първите три месеца на бременността - това е предупреждение за сигурност. За масаж можете да използвате едносъставно обикновено базово масло. А първите три месеца можете да си направите блендове за употреба. Нуждаете се от 20 мл произволно избрано базово масло - жожобата или сладкия бадем са добри варианти за овлажняване на кожата. Позволено ви е да добавите максимум 4 капки етерично масло към 20 мл базово масло за масаж. Това е 1% разтвор, много ниска концентрация и следователно безопасна за употреба.
Добри комбинации етерични масла са : 2 капки мандарина, 2 капки лавандула ИЛИ 2 капки римска лайка, 2 капки нероли. Можете да масажирате по малко от избрания от вас бленд върху корема си всеки ден  -
блендовете на мандарин и лавандула са много добри, като превенция срещу появата на стрий

 

5.  Кои са основните предупреждения за безопасност относно употребата на етеричните масла при бременност?

 

Първо - никога не поглъщайте етерични масла

Второ - избягвайте всички етерични масла при масаж по време на първия триместър

Трето - след първия триместър използвайте само много слаби разтвори в блендовете за масаж (вижте въпрос 4) 

 

 

 

 

Искам да ви представя някои интересни етерични масла от селекцията на Тисеранд, които притежават висока лечебна сила. Препоръчвам Ви да ги използвате с ниска концентрация, умерено и предпазливо.

 

 

 

МАСЛО ОТ СЕМКИ НА ТОМАР

Zanthoxylum armaturn

Розово дърво - Томар

 

Описание на растението: Широколистен диворастящ храст в Западен Непал и други части на Азия. На височина достига 4 метра. Познат е и под наименованията „Тимур", „Вартара" или „winged leaf prickly ash" (англ.). 

Миризма: Ароматът е подобен на този на Розовото дърво, но с по-екзотична жилка. И двете масла са богати на линалол.

Основни съставки: Линалол: 72% Метил цинамат: 12.2% Лимонен: 6.2% Бета-феландрен: 5.3%

линалол

  метилцинамат

я лимонен

  бета-феландрсн

Характеристики и нота: Безцветна до много бледо зелена течност. При ниски температури кристализира и става непрозрачна. Ароматът е траен, богат, дълбок, сладостно-цветист, със свежа лимоноподобна, пикантна нотка. Среден тон. 

Противопоказания и предпазни мерки: Няма установени противопоказания.

Свойства: Антивирусно Антистресово Успокояващо

Снижаващо кръвното налягане 

Инхалираният линалол има успокояващо действие, намалява стреса чрез снижаване на нивата на адреналина, понижава кръвното налягане, има леки обезболяващи и антиконвулсивни свойства. Последните публикувани изследвания сочат, че линалолът показва антивирусна активност срещу вируси, причиняващи настинка, херпес и други типове вируси, пораждащи различни симптоми.

 

Сега Тисеран предлага масло от семки на Томар вместо масло от Розово дърво. Розовото дърво е извлечено от Aniba rosaeodora, дърво, растящо изключително в дъждовните гори на Бразилия и Централна Америка. Тези дървета се отличават с бавен растеж и повечето от тях, които са били отсечени за дестилация, не биват никога засадени отново. Програмата за опазване на околната среда към ООН и World Conservation Monitoring Centre ca определили Aniba rosaeodora за защитен вид.

 

 

 

 

ЧАЕНО ДЪРВО ЛИМОНОВО

Leptospermum petersonii (Leptospermum citrátům)

Lemon-scented tea tree (англ.)

 

Основни съставки:

Гераниал; цитрал

45.4%

Нерал

31.3%

Алфа-пинен

12.3%

Цитронелал

6.8%

Гераниол

2.7%

Исопулегол

1.3%

Линалол

1.2%

Спатуленол

1%

 

От същия вид като Канука (Leptospermum ericoides) и Манука (Leptospermum scoparium). И Leptospermum , и melaleuca са познати под общото название „чаени дървета". Маслото от Лимоново чаено дърво също така е възможно да се извлече и от Leptospermum liversidgei.

 

Отглеждано в много части на света, включително Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Гватемала.

 

Миризма

Лимоновото чаено дърво мирише подобно на маслата от Лимонова трева и Мей чанг. 

Предпазни мерки

Следва да бъде използвано с повишено внимание при пациенти с екзема, дерматит или алергия към аромати поради високото му цитрално съдържание.

 Свойства

Антигъбично Антибактериално Дезодориращо Против насекоми

 

Богатите на цитрал масла са сред най-ефективните антигъбични и антибактериални агенти. Въпреки че лимоновото чаено дърво е различно от чаеното дърво (Melaleuca alternifolia) по химически състав и ботанически вид, и двата вида притежават антимикробни свойства. Лимоновото чаено дърво е особено полезно за приложение чрез лампи и дифузери за убиване на микробите във въздуха и отблъскване на летящи насекоми. Маслото има добро приложение и при мускулни и други болки.

 

 

 


АТЛАСКИ КЕДЪР

                                                           Cedrus Atlántica

Ботаническо семейство: Pinaceae Разпространение: Северна Африка - Алжир, Мароко

 

Описание на растението: Вечнозелено дърво, достигащо до 40 м, силно ароматно поради високото съдържание на етерични масла.

 Извличане: Парна дестилация на дървесен пулп. Произвеждат се още резиноид и абсолю. 

 

Основни съставки:

Въглеводороди:     Сесквитерпени 50 %        балансиран, сигурен, земен

                                     кедрен

Алкохоли:                 сесквитерпеноли 30%

Кетони:                      сесквитерпенони 20 %

Text Box:

 

 

 

 

въглеводороди /сесквитерпени - кедрен

  алкохоли / сесквитерпеноли

 

  кетони / сесквитерпенони

 

 

 

 

 

Характеристики и нота: Жълто до тъмнокехлибарено, малко гъсто масло. Ароматът е сух, топъл, дървеснобалсамов. Основен тон. 

Противопоказания и предпазни мерки: Френските изследователи го считат за невротоксично, абортивно и противопоказно за бебета и бременни. 

Основни качества

антисептично

бактерицидно

спомагащо заздравяването на раните

спомагащо разграждането и отделянето на мукус

тонизиращо лимфата 

Основна терапевтична употреба

Ум

Действа подкрепящо и усилващо в негативни състояния и усещане за заплаха. Вдъхва сигурност, заземява и подготвя за действие. Може да е полезно при обща летаргичност за фокусиране на ума. 

Тяло

Използва се при лошо лимфообръщение, задържане на течности, целулит и за разграждане на натрупани мазнини. Препоръчва се за прочистване на дихателния тракт, например при бронхит. 

Кожа

С антисептичното си свойство маслото от атласки кедър е полезно при акне и инфекции на кожата/скалпа. 

Друга информация

Маслото от кедрово дърво е използвано от древните египтяни за мумифициране, а също и за втриване в папирусите, за да ги предпазва от насекоми.  

Смеси:

Инфектирана кожа: кедрово дърво, чаено дърво, лавандула, индрише, бергамот За емоционално равновесие: кедър, индрише, иланг-иланг, хвойна

 

 

 

 

СЪВЕТИ ОТ ЛИЧНА ПРАКТИКА

 

Аз получавам етерични масла LINDEN BLOSSOM IN JOJOBA (ЦВЕТЯ ОТ ЛИПА В ЖОЖОБА).

Това можем да използваме, като прекрасно нощно масло за лице.

 

ЖОЖОБА – растителен восък, колагеноподобен – прави кожата като кадифе

 

На мокрото лице сложете 1 капка от продукта + Вит. Е. Леко масажирайте влажната кожа отдолу нагоре до образуване на емулсия.

 

По време на сън маслата постепенно се:

Просмукват в кожата;

Регулират мастната секреция;

Противодействат на изсушаването на кожата;

Стимулират обновяването на клетките.

 

Според мен, това е чудесен елексир на младостта и истинска грижа за кожата на лицето преди лягане.

 

Цената на продукта е 24 лева (възможни са отстъпки).

 

Можете да осъществите съшите грижи чрез не по-малко луксозните масла, като масло от роза в жожоба, жасмин в жожоба, цветя от портокал (Нероли) в жожоба, фитохормони – «сърцето» на ароматерапията.

 

 

 

ЗА ЗДРАВА КОЖА – съвети за дерматолози и козметолози

Съвместно с Nutri Centre Тисеранд  разработи за вас колекцията TEA-TREE ESSENTIALS , предназначена за натурално почистена и здрава кожа.
Колекцията  е предназначена за мазна, комбинирана и проблемна кожа. Състои се от гел за цялостно измиване, контролиращ мазнината гел и стик за пъпки. Продуктите са със свеж билков аромат и съдържат органично чаено дърво, известно с естествените си антисептични и антибактериални свойства.
 За максимален ефект използвайте тези три продукта ежедневно :

•    Цялостен гел-пяна за измиване с органично чаено дърво & грейпфрут

Започнете деня  с този дълбоко почистващ освежител за лице, предназначен за балансиране без изсушаване. Перфектен за вана, душ както и за ежедневно почистване на лице.

•    Дневен контролиращ омазняването балсам  с органично чаено дърво, канука и алое.


•    Използвайте този лек дневен балсам след баня. Той овлажнява, хидратира и предпазва. Използвайте под дневен и вечерен грим  или върху добре почистена кожа преди сън.

•    Коректор  с органично чаено дърво Дръжте постоянно в дамската си чанта  този ефективен коректор. Употребявайте върху проблемна кожа по всяко време – отлично регулира себума и редуцира зачервяванията. 

Продуктите на Тисеранд не съдържат синтетични аромати, парабени и SLS/SLES , регистрирани са във Вегетарианското Общество.
 

 

 

Аюрведическия път към психическото и емоционално здраве.


На вниманието на специалистите по аюрведа – списък на етеричните масла, с които бихте могли да приготвите успокояващи или ободряващи масажни маслени смеси, според типа на тялото.

Basil - босилек
Black Pepper - черен пипер
Camphor - камфор
Cardomon - кардамон
Carrot Seed - морковени семена
Cinnamon Leaf - канела /лист/
Clove Bud - карамфил
Coriander - кориандър
Fennel (Sweet) - копър
Ginger - джинджифил
Nutmeg - индийско орехче
Peppermint - мента
Turmeric - куркума
Vetiver - ветивер
Yarrow - бял равнец


и др.в ограничени количества имаме на склад.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нашите продуктите можете да купите в аптеките ( вижте "контакти" ), както и да поръчате по пощата.

 
 
« назад|принт